Невероятната история на Тиаго Рех
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

 Невероятната история на Тиаго Рех

Оригинален текст и картинки: https://www.copa90.com/ 

Превод: Стоян Стоянов за VAR Стаичката

През февруари 2012 г. бразилският отбор Ф.К. Санта Круз до Сул губи с 4-1 като гост на Гремио. На стадиона присъства само един фен на гостите - 23-годишният верен привърженик на Санта Круз, Тиаго Рех. 

 Санта Круз до Сул в Южна Бразилия е родният град на Тиаго. Той е роден там, израства там, а по-късно ще стане и местен герой. В интервю сайта Copa 90, той си спомня


"Още от дете винаги гледах мачовете на Санта Круз с баща ми. Но като тийнейджър осъзнах, че отборът е повече от това - той е моят живот." 

В края на 2013, Тиаго се мести от тогавашния си дом в Порто Алегре в Санта Круз до Сул. Той поема длъжността на пресаташе на клуба, който обича. Ресурсите на отбора обаче са прекалено малки и в края на краищата се оказва, че Тиаго върши много повече, отколкото е записано в длъжностната му характеристика, като покрива редица роли зад кулисите и придобива мениджърски опит. Не отнема много време на бордът на директорите забелязва ентусиазма на Тиаго. 

Тогава младия бразилец забелязва, че нивото на представянето на състава страда, защото турнирите, в които участват приключват в рамките на 3-4 месеца. 

“Осъзнах, че ако играем през цялата година, може да задържим същия треньор, да наемем играчи, които ще играят със страст към клуба и това ще подсигури приемственост.”Следващата му стъпка е да говори с ръководството, като им представя плана си, според който Санта Круз трябва да вземат участие в Купата на FGF през втората половина на 2014г. Те се съгласяват и питат Тиаго дали не иска да стане президент. Той не може да откаже и официално е избран по-късно същата година. 

През юли 2015 година, за жалост, първия президентският мандат на бразилеца приключва и той се връща в Порто Алегре. Въпреки че инвестира, и съответно губи, много от личните си средства, Санта Круз се движат стремглаво надолу. 

Три години след като той вече не е президент, клубът е пред разпад, като заради финансите изпадат до Щатския шампионат (трета дивизия на щата Рио Гранде) и имат отчаяна нужда от промяна. Тиаго обаче има емоционална връзка с клуба, каквато рядко се наблюдава в съвременния спорт и затова се чувства длъжен да се опита да помогне с каквото може за да ги изправи на крака.

Шест месеца след изпадането на отбора, Тиаго се завръща на бял кон с ясната цел да промени отбора из основи.

И като всяка подобна приказка, щастливия край на тази идва към края на декември 2020 г. Тогава Санта Круз печелят Купата FGF, първия трофей в историята на отбора, класират се за Купата на Бразилия и извоюват правото си да участват в  Recopa Gaúcha (еквивалента на Community Shield за щат Рио Гранде). Там иронията на съдбата им поднася Гремио за съперник, отново. 

Title.PNG

На 6 юни 2021, отборът на Тиаго Рех губи с 3-0, но печели сърцата на мнозина с вдъхновяващата история на президента си! 

“Когато бях на около 15 години запачнах да си мисля дали да не вляза в борда на директорите на клуба, или дори направо да се кандидатирам за президент. Винаги съм мечтал да спечеля титла, да бъда промяната, която е нужна. От това да бъда единственият фен на стадиона до избора ми за президент и по-късно и първата титла в историята на отбора. Всичко това е сбъдната мечта!"

В момента отборът се подвизава в Campeonato Gaúcho Série B, което е третото професионално ниво на щата Рио Гранде до Сул. Тиаго все още е техен президент и тази история съществува, за да ни покаже, че никога не трябва да се отказваме от мечтите си.