Интриги, "певци" и отбор, който гори
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

снимка: Sky Sports

Подобно на последните ми няколко материала, ще разделя този на секции, в хронологичен ред, в които да проследя събитията зад кулисите на клуба от “Олд Трафорд”. Тъй като чисто футболната страна е оставена на заден план от ръководството на отбора от вече над 8 години, в материалите ще се фокусирам върху управлението и медийната машина, която движи този отбор. Защо ли? Футболът може да бъде резюмиран в една английска дума - shit! Причините за това са много, но задкулисните интриги са основната, поне в последните седмици. 

4 февруари 2022

Ралф Рангник наема Рафаел Хьонихщайн за медиен съветник

 

Според материал от Дейли Мейл, немският наставник се е свързал със сънародника си Рафаел Хьонихщайн, известен и опитен журналист, с предложението да му стане личен медиен съветник. Не знаем какво означава това, единственото 100% сигурно нещо е, че Хьонихщайн си е взел 6-месечен отпуск от основния си работодател към момента на новината - The Athletic. 

Според Мейл, той ще осигурява бележки и ще му помага за комуникацията с медиите. Според мен, както ще стане ясно по-надолу, това е нещо повече от човек, който ще пише бележки за един от най-ерудираните мениджъри, които са давали пресконференции пред логото на Манчестър Юнайтед в последните години. 

Когато отборът, с който си се захванал, се заеме с всички свои медийни средства и машини да започне да петни името ти, а от другата страна те атакуват играчи, недоволни, че си ги накарал да работят и да заслужат мястото си в състава, обикновено ти трябва повече от съветник. Трябва ти дясна ръка с контакти в пресата, който да дава информацията, която ти искаш да е в пространството, а не тази, която работодателят ти и разглезеният ти екип спускат на техните доверени лица. 

 

 

 

 

11 февруари 2022

ESPN: “Той е Тед Ласо!”
и пресконференция преди кръга

 

На 11 февруари Рафаел Хьонихщайн щеше да е на път да заслужи първия си чек за добре свършена работа. Причината? Нужен беше отговор на материал, изтекъл от съблекалнята в ESPN. Според него, в съблекалнята на клуба играчите си говорели как “методите на Рангник са старомодни” и някои от звездите сравнявали американския помощник на Рангник, Крис Армас, с Тед Ласо - измислен, комедиен герой от едноименния сериал на Епъл+. 

Не, този абзац не е плод на въображението ми! Не, не сме част от комедийно шоу. Или сме? Какъвто и да е отговорът, реалността е по-жестока, защото Рангник бе попитан от един от водещите журналисти на ВВС точно за този материал и достоверен ли е на пресконференцията на наставника същия ден. Естествено, че германецът не показа емоция, а само отметна твърденията като абсолютно неверни. 

Едва ли някой е вярвал, че подобна поредица от събития ще се случи в един от най-големите клубове в света. И то от достоверни източници и именити журналисти. Сякаш са третокласници, които държат да влязат в историята със забавните си коментари и смешки. Напълно съм убеден, че Рангник е очаквал неподчинение заради временния си треньорски статут, но подобни материали граничат с абсурдното. 

 

12 февруари 2022
Манчестър Юнайтед 1-1 Саутхямптън

Висша лига

 

Мачът, който последва този медиен цирк и хаос, не бе двубой, който заслужаваше да бъде гледан. Най-малкото, защото беше абсолютно копие на предните 2 двубоя - доминантно първо полувреме, само един гол, грешка второто полувреме и краен резултат 1-1, като дори противникът създава повече шансове. В светлините на прожекторите, обаче, отново попадна Хари Магуайър. И не защото се е сбил с полицаи на екзотичен остров, а заради основната му професия - да бъде футболист, която той не може да върши достатъчно добре. Негова грешка за пореден път този сезон коства трите точки на Юнайтед. 

 

 

 

14 февруари
Гари Невил: “Знаем кои сте!”

Скай Спортс

 

И като говорим за футболисти, обличали екипа на любимия отбор, Гари Невил е име, което не слиза от ефир последните години, заради участието си в Скай Спортс. Каквото и да мислите за неговата роля на коментатор, изказването му от 14 февруари по повод коментарите за Тед Ласо е точно това, което очакват феновете на Юнайтед:

"Не ми беше забавно [коментарите за Тед Ласо]. Даже обратното. Мисля, че неуважително и гнусно. Резюмира какво мисля за футболистите - че нямат уважение"

“ПР екипите и мениджърите на тези играчи спускат информация, за да защитят имената си. Това, което не осъзнават е, че хората, на които дават информация, идват при нас… и ние знаем, кои са те!”Това е много красноречиво съобщение към хората, които отиват при приятелите си от медиите, когато имат затруднения или не са доволни. Сякаш казва “Спрете да говорите и започнете да работите или ще съм принуден да съсипя името ви публично”. Дали ще го направи не е ясно, но тонът му и силата на съобщението прокънтяха от ефира на Скай Спортс. 

 

 

15 февруари
Манчестър Юнайтед 2-0 Брайтън

Висша лига

 

Сякаш за да отговори на критиците си, Кристиано Роналдо вкара гол, с който върна годините назад, 60-ина секунди след като Лео Меси пропусна дузпа в Шампионската лига. Не, не са свързани двете събития, просто медиите и феновете на Барселона винаги намират начин да вкарат Меси в новина или изречение за Роналдо, та реших да съм модерен и аз на свой ред. Мачът не беше точно тактически мастърклас, но важното беше, че турбулентни няколко седмици завършиха с победа, която трябваше да обедини съблекалнята и да даде тласък в правилната посока. Но това продължи около няколко часа след мача, защото на другия ден, туитър беше взривен… Отново!

 

16 февруари
Кристиан Фалк: “Рашфорд и Магуайър са недоволни”
Туитър

Простичко съобщение в Туитър от немския журналист Кристиан Фалк, станал известен с туитовете си, в които отрича или потвърждава фенски теории, взриви журналистите и играчите на Манчестър Юнайтед. За пръв път в медиите някой излезе с конкретни имена, които са недоволни от каквото и да било. Съобщението гласеше:


“Вярно - Английските играчи като Хари Магуайър, Маркъс Рашфорд и компания са раздразнени, защото Кристиано Роналдо иска да води отбора с неговите сподвижници. Има риск от раздор в Манчестър Юнайтед.”

Ако беше публикуван във в-к Шоу, пред този туит щеше да има думи като ШОК! и БОМБА! Всички побързаха да посочат историята на Кристиан Фалк и грешките, които е допуснал в миналото с туитовете си. Никой обаче не свързва Хьонихщайн с туита. Бележки за пресконференциите? Друг път. Ралф Рангник отвръща на коментарите за Тед Ласо с дни закъснение, когато туита ще предизвика най-много сътресения. Медиен блицкриг! 

Цели 4 часа отне на ПР екипа на Маркъс Рашфорд да събере сили и кураж да отговори на твърденията, а спекулациите ставаха все повече и във все по-различни и реномирани издания, част от които и Скай Спортс. А отговорът не беше нищо особено:


“Измисляме си неща в движение ли? Престанете да търсите разделение.”

Светкавичен отговор от Фалк:


“Не е вярно и го знаеш, Маркъс Рашфорд.”

Мълчание. Гръмът удари там, където никой не е очаквал. Спекулациите на всички относно информаторите в съблекалнята бяха насочени главно към Джеси Лингард, Пол Погба, Антони Марсиал и други играчи, недоволни от ролята си и целящи за запазят стойността си. Но да удариш в британското ядро на клуба, юноша, израснал с емблемата на отбора на гърдите и капитана? Уау. Най-лошото ми предчувствие и съмнение е свързано с това, че най-вероятно има истина в думите на Фалк. Защото никой не би атакувал точно тези играчи без причина, както никой досега не е използвал имена в британската преса. Може би, защото никой не иска да опетни имената на двама от своите. 

 17 февруари

Кристиано Роналдо и Хари Магуайър в спор за капитанската лента

МирърРангът на достоверност на Мирър не е особено висок. Но веднага след историята на Фалк излезе със страна, която няма как да не е поредната спусната история от някой в съблекалнята. Или, разбира се, на някой с много голямо въображение. 

Според материала, Магуайър не иска да пусне лентата, защото го е страх да не я загуби завинаги. Статията продължава с това как Ралф се е доверил на Роналдо да бъде ментор на по-младите футболисти и как настоящия капитан чувства, че губи почва под краката си заради това. 

Поредният материал, очертаващ много сериозни проблеми, ако е достоверен. Капитанът на Юнайтед чувства, че няма авторитет? Авторитетът се заслужава с невероятни представяния на терена, с лидерски качества, с важни напътствия, които да помагат на младите. Може би не е редно капитан да стане играч с още година и половина от договора си, но той отговаря на всичките условия. И най-вече, изисква повече от съотборниците си! Нещо, което Магуайър никога не е можел, защото няма база, според която да каже на съотборник, че не се представя добре, при положение, че самият той е под абсолютно всякаква критика на терена. 

17 февруари

Магуайър отговаря

Туитър

 

И ако си мислите, че историята приключва тук, лъжете се. Магуайър отговори директно на автора на статията Дейвид Макдонал от Мирър в Туитър. 

“Виждал съм много статии за този отбор, които не са верни и това е една от тях. Няма да започна да публикувам за всичко написано, но исках да изясня това. Ние сме обединени и концентрирани над представянето си в неделя. Хубав ден на всички.”

Имам чувството, че в Туитър капитанът на отбора, който подкрепям, лекува комплексите си, създадени му от невероятно звездни нападатели като Джей Родригез и Че Адамс. Браво, истински герой си за всеки, Хари! Нищо, че за малко да не гледам последните няколко мача заради теб (а и не само аз, предполагам). Всеки играч, който публикува туит за отбора трябва да бъде глобяван от клуба, според мен!

 18 февруари

Ралф Рангник: “Всичко е наред”

Официална пресконференция преди кръга

 

Естествено, че треньорът на клуба няма да излезе и открито да заяви, че Хари Магуайър, Рашфорд и Роналдо са в борба за влияние в съблекалнята, която заплашва да я разцепи. Това е треньорът, който заяви, че няма да свали лентата от Магуайър и в петък потвърди, че никой от състава не е говорил с него за нещо подобно. Но действията казват много повече от думите. Ако довечера не видим Хари Магуайър в стартовите 11, ще е повече от ясно кой е спечелил борбата за влияние. А дали статутът му на капитан няма да бъде повлиян и от връзката му с медиите, ако такава е доказана? Предстои да видим. 

 

Едно нещо е кристално ясно - проблеми в отбора има на всяко ниво. От състава, през треньора, до ръководството и собствениците. На всяко ниво има гнили клони, лоши решения и части, които откровено горят. А медиите са надушили пушека и няма да спрат да ровят, докато не стигнат до източника им. Вземете пуканки и следете задкулисните медийни войни, защото със сигурност качеството на тяхната продукция надвишава многократно качеството на футбола, особено последната година!