Възраждането на Юнайтед - мисия невъзможна? (част 3)
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

автор: Стоян Стоянов

След като в предните материали преминахме набързо през всички играчи под наем и тези с изтичащи през 2022 г. договори, дойде време да обърнем поглед и към футболистите, които са под договор с Манчестър Юнайтед до средата на 2023 година. 

 

Играчи с изтичащи договори през 2023 г. 

 

 

 

Маркъс Рашфорд (24г.)

позиция –  ляво крило
др. позиции – централен нападател, дясно крило


(опция за удължаване с една година в полза на клуба)
пазарна стойност (transfermarkt) - € 85 млн.

 

Въпреки последните слухове, спуснати от играча, как не е сигурен в бъдещето си и как обмисля оферти, както и репортажи, че “телефонът на агента не е спрял да звъни” откакто това е публикувано, не мисля, че Рашфорд е близо до трансфер някъде. Още по-малко в Барселона или Ливърпул, както се твърдеше в медиите последно. 2023 година Манчестър Юнайтед ще посрещнат с нов треньор, като негов приоритет ще е да накара всички играчи, които се представят под нормата, поставена от предни техни сезони, да заиграят на ниво отново. Маркъс Рашфорд влиза в тази категория. Опцията в полза на клуба би била активирана от всеки трезвомислещ отбор. Освен ако не поиска сам трансфер, очаквам сезон 2023/24 да започне с Маркъс Рашфорд в редиците на “червените дяволи”. Дали ще е титуляр, или на резервната скамейка зависи изцяло от него. А кой знае, може и да се окаже с договор до 2026 година и 300 хиляди заплата на седмица преди този текст да бъде публикуван и това да е неговата тактика да насили ръководството. 

 

Люк Шоу (26г.)

 

позиция –  ляв бек


(опция за удължаване с една година в полза на клуба)
пазарна стойност (transfermarkt) - € 42 млн.

Контузии, смяна на треньори, смяна на схеми, всичко това попречи на Шоу да репликира формата си от миналата година, която взе със себе си и на Евро 2020. Решението за продажбата му или преподписване на договор ще е изцяло в ръцете на нов селекционер и ръководството на клуба, като до голяма степен ще зависи и от представянето му. Люк Шоу е може би най-динамичният ляв бек в състава, като е способен и да защитава добре и да комбинира в атака и да центрира сравнително точно и остро. След краха на представянето на Алекс Телеш, единствената бегла конкуренция, която се задава пред него следващите сезони, е завръщането на Брандън Уилямс, който ще е гладен да покаже на какво е способен за отбора, който го е “отгледал”. Люк Шоу има поне още 2 сезона с червената фланелка, преди да бъде взето окончателно решение за бъдещето му. 

Кристиано Роналдо (35г.)

позиция – централен нападател
др. позиции – ляво/дясно крило

(опция за удължаване с една година в полза на клуба)
пазарна стойност (transfermarkt) - € 35 млн.

Въпреки че договорът на португалеца продължава до средата на 2023-та година, няма сила на света, която да ме убеди, че той ще остане в състава при евентуално участие на Юнайтед в Лига Европа. Дори съм почти убеден, че има клауза, която ще му позволи да си тръгне без пари, ако това стане факт. Въпросът вече ще е дали ще се намери клуб, който да покрива гигантската му заплата от участващите в Шапионска лига. Миналите седмици излязоха слухове, че все пак Роналдо е решил да доизиграе договора си с Юнайтед, въпреки шансовете за Лига Европа. Предстои да научим дали са верни. 

 

 

Фред (29г.)

позиция – централен полузащитник
др. позиции – дефанзивен/атакуващ полузащитник

(опция за удължаване с една година в полза на клуба)
пазарна стойност (transfermarkt) - € 22 млн.

 

За момента Фред е важен играч за Юнайтед. Заболя ме докато довърша предното изречение, но то е факт. Фред е почти несменяем титуляр и въпреки лошите си подавания, когато е използван в малко по-свободна роля, често блести. Фред не е дефанзивен полузащитник. Това е ясно. Фред не е качество, достойно за първия отбор на клуб от топ 4 на Англия. Това също е неоспоримо. Но Фред би могъл да влиза в мачове срещу по-малки съперници за свежест, поне докато се закупят нови халфове или се издигнат такива от школата. Договорът, ако бъде удължен, ще трае до 2024-та година, когато Фред ще е на 31 години. С оглед пазарната му стойност, най-добрата опция ще бъде удължаване на договора и продажба следващото лято, когато би могъл да се купи и негов заместник.  

 

Давид де Хеа (31г.)


позиция – вратар

(опция за удължаване с една година в полза на клуба)
пазарна стойност (transfermarkt) - € 18 млн.

 

Към момента испанецът не е толкова голям проблем за Манчестър Юнайтед, че да изисква моментално решаване. Все още е един от най-добрите shot-stopper-и в света и все още продължава да вади отбора си от калта с невероятни изяви. Да, разпределянето на топката и играта му с крака са проблемни, както е проблемно и излизането му и командването на защитата. Но за да се стигне до момент, в който това е проблем за клуба, трябва да бъдат решени доста други преди това. Все пак де Хеа е един от последните играчи, които могат да се похвалят с шампионски медал в настоящия състав. Ако други 10 човека са ставали шампиони с този вратар, може би проблемът не е изцяло в него. Проблемът при де Хеа е заплатата му от 375 хиляди паунда на седмица. Заплата по-висока от тази на Салах, Погба и Де Бройне. Удължаване с една година вече е предпочитаната опция от клуба, според редица издания, като са започнали работа по това. Така ще се даде възможност на следващия треньор да работи с него и да вземе информирано решение относно това дали де Хеа ще е годен за системата му, който и да е той. 

 

Диого Дало (23г.)

позиция – десен бек
др. позиции – ляв бек, десен полузащитник

пазарна стойност (transfermarkt) - € 12 млн.

В договора на Диого Дало, според transfermarkt, липсва опция за удължаване с една година в полза на клуба. В случая това е интересно, защото решение за него трябва да се вземе това лято. Играчът едва ли е прекалено щастлив от позицията си в състава в момента, тъй като набра инерция и без видима за нас феновете причина, изведнъж той не беше вече титуляр. Като добавим и факта, че Аарън Уан-Бисака бе абониран за титулярното място преди него, въпреки представянето си, ситуацията става по-сложна. Дало е изкусен атакуващ играч, който обаче не е на елитно ниво в центриранията и пробивите си, въпреки че е класи над Бисака в този аспект. Това, което му липсва и над което видимо е работил с Рангник, е умението да защитава зоната си до Варан. Въпреки показания прогрес, към момента Дало, (както и Бисака) според мен, е играч за ротации в един по-силен състав. Но при липса на конкуренция и трансферни слухове, най-доброто решение ще е удължаване на договора му с няколко години, като така решението ще остане за следващия треньор и пазарната му стойност ще се запази. 

 

 

Неманя Матич (33г.)


позиция – дефанзивен полузащитник

др. позиции – централен защитник/полузащитник


пазарна стойност (transfermarkt) - € 6 млн.

 

Единственият специализиран дефанзивен полузащитник в клуба. Но с 5 години по-късно от пика си. Матич не е способен да изкара цял мач, без да направи грешка, която да коства скъпо, заради възрастта си. Единственото логично решение в случая трябва да е играчът да се освободи в края на договора си, просто защото нямам доверие на клуба да го продаде следващото лято. 

 

Филип Антъни Джоунс (30г.)


позиция – централен защитник


пазарна стойност (transfermarkt) - € 4 млн.

 

Още ли е тук? Не мога да повярвам. 

 

 

Том Хийтън (35г.)


позиция – вратар


(опция за удължаване с една година в полза на клуба)
пазарна стойност (transfermarkt) - € 1 млн.

 

 

Втори вратар в списъка с играчи над 35 години. Не знам защо дори беше закупен при наличието на Грант и Хендерсън като резервни опции, но нещо ми подсказва, че клаузата му ще бъде активирана и ще му се радваме до 2024-та година. Защото сигурно и той е добро присъствие в съблекалнята. 

 

Останете с нас и за следващата част от тази поредица, в която нещата стават направо абстрактни и задействаме плана-максимум, като в него ще включим цялата информация от предните 3 статии и евентуален развой на събитията, в който всичко е по мед и масло . 

Ако сте пропуснали някоя част от поредицата, тук може да намерите предните статии:
 1. 
Възраждането на Юнайтед - мисия невъзможна или ще се върне ли старата слава на "червените дяволи"? -Анализ на всички играчи под наем от мъжкото ниво
 2Възраждането на Юнайтед - мисия невъзможна?(част 2) Анализ на Итън Леърд и играчите с контракти до 2022г. 

Следва финалната статия...