Ще се превърне ли отново Олд Трафорд в крепост или възраждането на Юнайтед е мисия невъзможна? (част 4)
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

автор: Стоян Стоянов

След три статии, в които разгледахме играчите под наем, юноши под наем и играчи с изтичащи договори през 2022 и 2023 г., дойде време и за разковничето в серията – комбинацията от всички тези елементи, която в една алтернативна вселена би позволила на клуба да се завърне там, където му е мястото. 

Наемане на треньор

 

0_GettyImages-1146096538.jpg

 

Всичко започва от тук, колкото и пъти да сме го виждали последните години, колкото и болезнено да е станало, назначаването на треньор е първата стъпка в изграждането на клуба. От човека, който ще получи ключовете за Карингтън, зависи много. В тази статия ще се въздържа от предпочитанията си и фенските си пристрастия и няма да анализирам евентуално назначение. Главно защото всичко зависи от...

 

 

Ръководството на клуба

 

ManUtd_Arnold_JGlazer.jpg

 

 

Там също трябва да се работи много, преди да започне да се чисти на ниво играчи и треньор. Последните слухове, преди да спре да се шуми, бяха за тотално разделяне на футболната и маркетинговата част и назначаване на помощник спортно-технически директор, както и вкарване на Ралф Рангник при хората вземащи решения с консултативна роля. 

Идеалната ситуация за мен включва нов спортно-технически директор, Ралф Рангник като консултант и ако ръководството реши да задържи Дарън Флечър, той трябва да работи под тези две длъжности, докато натрупа опита, необходим да поеме нещата сам в този или друг отбор. 

 

Под тях трябва да се назначи треньор, който да може да използва максимума от наличния ресурс и да има свободата да взема решения, които да повлияят добре на футболната страна, без да обръща толкова внимание на маркетинговата. 

 

Играчи под наем, които да останат в клуба

 

В една чисто хипотетична среда някой е бил достатъчно глупав да ми даде пълен контрол над трансферите на Юнайтед в следващите 2-3 години. Ето какво бих направил аз, ако зависеше от мен. Бих върнал от наемите им:

 • Дони ван де Беек
 • Амад Диало
 • Брандън Уилямс

Дясно крило, халф и ляв бек. Три позиции, за които ще имаме достатъчна дълбочина и конкуренция по този начин. Да, Амад може да е млад, но игровото време, което получава в Рейнджърс, е крайно недостатъчно, за да развие потенциала му и поне до зимата може да стои на Карингтън, където ще е опция в мачовете от купите и ако не е доволен, може да потърси наем в състав, където да играе редовно. Халфовата линия и без това е изчерпана, така че свежестта на Дони ще е нужна, а Брандън Уилямс не само, че ще е конкуренция на Телес, но и с няколко добри представяния ще даде правилния тип главоболие на треньора си. 

 

Играчи, които да бъдат пратени под наем (отново)

 

 • Факундо Пелистри 
 • Джеймс Гарнър 
 • Итън Леърд

И тримата младежи имат нужда от опит във Висшата лига, който да ги запознае с условията в шампионата и да направи прехода им към първия състав на Юнайтед по-лесен. Или да докаже на ръководството, че е необходимо да спасят някой паунд, като ги продадат. Специално за Джеймс Гарнър единствената опция за наем е във Висшата лига. Ако никой не желае да му даде шанс, спокойно може да следваме примера с Амад и да бъде задържан поне до зимата. 

 

Играчи, които да бъдат продадени лятото на 2022 г. 

 

В същата тази алтернативна вселена да продадеш повече от 2-ма играчи не е тежка задача, защото други клубове го правят постоянно. Завръщат се поне 4-ма от наем, които искаш да пробуташ на друг отбор и това може да се случи, защото ръководството е чисто футболно. Към тях спокойно може да се добавят и 2-3 имена от състава, които искат да си тръгнат по една или друга причина. Ето кои са и моите избраници за това:

 • Антони Марсиал (32 млн eвро – transfermarkt)
 • Андреас Перейра (8 млн eвро – transfermarkt)
 • Аксел Туанзебе (8 млн eвро – transfermarkt)
 • Таит Чонг(4 млн eвро – transfermarkt)
 • Ерик Байи (8 млн eвро – transfermarkt)
 • Дийн Хендерсън (18 млн eвро – transfermarkt)

 

В същата тази паралелна реалност поне може да се вземе пазарната стойност на играчите и това би донесло над 70 млн евро, които да могат да бъдат похарчени за нови покупки, заедно с всичко, което ръководството ще отпусне, за да заздрави състава и да запълни дупките. Марсиал е един от малкото играчи под наем, който според мен, не вижда смисъл да се завърне в клуба, заради представянето си, феновете, треньора, ръководството и всички фактори в едно. Байи и Хендерсън пък, според мен, ще са изключително недоволни от възможностите пред тях и ако не се случи чудо, ще потърсят по-зелена трева на тренировъчната база на друг клуб. 

 

Играчи, които да бъдат освободени лятото на 2022 г.

 

Манчестър Юнайтед просто трябва да вземат трудното решение да НЕ бъдат себе си следващото лято, защото надути договори за псевдо звезди докараха клуба до това състояние. Трябва да бъдат освободени всички играчи, които не са подновили контрактите си:

 • Лий Грант 
 • Хуан Мата
 • Пол Погба 
 • Джеси Лингард 
 • Eдинсон Кавани

 

Според оценките на трансфераркт от предните статии, това би коствало на клуба загуба от над 80 млн. евро пазарна стойност, главно заради Погба и Лингард. Но ако са изпълнени първите 2 точки от този план, на ръководството не би трябвало да му пука за това, защото от футболна гледна точка така ще изпрати правилното послание – Манчестър Юнайтед няма да бъдат държани като заложници на имена, агенти и маркетингови стратегии. Толкова е просто. 

Играчи, които да бъдат освободени лятото на 2023 г.

От изтичащите през 2023 г. договори не бих подновил:

 • Фред 
 • Филип Антъни Джоунс 
 • Неманя Матич 
 • Том Хийтън

 

Все играчи, които ще са над 30-те и не дават нищо на клуба освен изкуствена дълбочина, която всеки път, когато ти е необходима стойностна смяна, просто се пропуква. Вместо това на скамейката така ще има място за пробиващи юноши и нови попълнения. 

 

Бих използвал опциите за подновяване в договорите на Шоу, Рашфорд и де Хеа, а със сигурност, ако реши да остане, не бих бързал да активирам клаузата на Роналдо, докато не се види на какво ниво е той догодина и накъде отива състава. 

 

Тъй като липсва подобна графа и няма смисъл да бъде правена за един играч – бих подновил договора на Диого Дало, освен ако не се закупи десен бек междувременно. 

 

Трансфери, които ще са необходимиGraphical user interface, application

Description automatically generated

Ман Ю през сезон 2022/23, според този план

Graphical user interface, application

Description automatically generated

Ман Ю през сезон 2023/24, според този план

 

Ако планът от горните точки се изпълни, това ще означава проблеми на позиции, които знаем, че имат нужда от подсилване и евентуално задълбочаване на проблеми в други зони. На Манчестър Юнайтед биха им били необходими следните трансфери, приоритизирани по позиция и сезон:

 

Лято 2022

 

- Дефанзивен халф (CDM) – Зееща дупка в основата на състава, която свързва защитата и нападението. Матич е отвъд най-добрите си години, Фред и Мактомини са с ограничени качества, а един дефанзивен халф моментално ще накара всички налични халфове да заиграят по-добре. И не говорим за добрия, но струващ над 100 млн Деклан Райс, а дори за играчи като Бисума и Чуамени, които ще са значително по-бюджетни опции, но ще паснат като дялан камък. 

- Нападател (ST) – Млад, гладен, бърз, динамичен, класическа девятка. Дарвин Нунез, Антони, който основно е крило, но при двама отпред може да заеме втората позиция, и още млади опции дебнат отвсякъде. Цената, която ще се плати за такъв тип играч, би трябвало да си струва в дългосрочен план. 

- Централен защитник (CB) – Далеч съм от мисълта, че Филип Антъни Джоунс е адекватна опция зад Варан. С постоянно спадащата форма на Магуайър, контузиите на Варан и непостоянството на Линделоф, минимумът е един централен защитник при продажба на Байи, за да се покрият опциите. С присъствието на Джоунс в състава за 1 година, следващият защитник може да получи време да свикне с първенството и постепенно дори да заменя и Магуайър, ако продължи с тези си представяния. 

- Трети вратар (GK) – При наличието на само двама стражи, трети с опит трябва да бъде потърсен. А дори може и някой младеж от школата да бъде използван, но ако е достатъчно добър, по-логично е да бъде пратен под наем. А в това време клубът да запълни дупката с краткосрочно решение и някой страж, който има опит като втори или трети избор и все пак достатъчно класа, за да може да се разчита на него, при евентуална контузия на Де Хеа.

Лято 2023

 

 • Централен полузащитник (CM) – При завръщане на Гарнър, все пак договорите на Фред и Матич ще изтекат, което ще наложи закупуването на още един халф за дълбочина. До 2023-та година би трябвало да има много стойностни опции като свободни агенти. 

 

 • Втори нападател (ST/SS) – Дори и Роналдо и клубът да се съгласят да подновят договора на португалеца за още един сезон, все пак още един нападател ще бъде необходим. Това може да е момче от школата, което да пробие, като например Чарли МакНийл, а може и да е друга изгряваща звезда от континента. 

 

 • Втори централен защитник (CB) – В идеален свят Магуайър е достигнал пикова точка в кариерата си, представя се на ниво, но неговите партньори ще са Линделоф и Варан към 2023-та година и закупеният предния сезон (надяваме се млад) играч. А ако бъде продаден и Магуайър, ще трябва да се търсят двама играчи на тази позиция.

 

Eвентуални трансфери, ако бюджетът и наличните опции изискват това:

 

 

 • Ляво крило (LW) – Ако все пак Рашфорд реши да се сбогува с клуба или лошата му форма продължи, сериозно трябва да се мисли за негов заместник на лявото крило, което ще освободи Санчо да заеме дясната страна, а Еланга да бъде тяхна резерва с по-малко напрежение на гърба си. 

 

 • Дясно крило (RW) – Ако никой от Пелистри и Амад не успее да пробие така, както клуба е очаквал, дясното крило моментално ще стане зона за притеснение. 

 

 • Десен бек (RB) – Дало решава да не преподписва, Бисака продължава с лошата игра, дори и Брандън Уилямс временно да окупира десния бек ще трябва да се потърси специалист на тази позиция спрямо пазара и наличните опции. 

Според тези сметки без кръчмар, Манчестър Юнайтед са на 2 сезона, 9 трансфера и правилни назначения на 3-4 административно-ръководни позиции от това да бъдат отбор. Казвам отбор, като нарочно оставям конкурентоспособността на заден план, защото тя вече зависи от представянето на терена и много други фактори. Но това би било правилното начало. Какво ще направи клуба тепърва, за да изпълни (някои части от) този план, предстои да разберем, но нещо ми подсказва, че съвсем скоро ще имаме отговор на някои от централните въпроси в последните 4 статии, относно оставането на дадени играчи и треньорската позиция. 

 

Ако сте пропуснали някоя част от поредицата, тук може да намерите предните статии:
 1. 
Възраждането на Юнайтед - мисия невъзможна или ще се върне ли старата слава на "червените дяволи"? -Анализ на всички играчи под наем от мъжкото ниво
 2Възраждането на Юнайтед - мисия невъзможна?(част 2) Анализ на Итън Леърд и играчите с контракти до 2022г. 
 3Възраждането на Юнайтед - мисия невъзможна?(част 3) Анализ наиграчите с контракти до 2023г. 
 4. Ще се превърне ли отново Олд Трафорд в крепост? (Възраждането на Юнайтед - мисия невъзможна? - част 4) - настоящият материал
 

That's all, folks! 
P.S.: #GlazersOut

canl覺 ma癟 izle selcuksports deneme bonusu deneme bonusu veren siteler bahis siteleri jojobet denizli escort bayanHack haberadana escortinstagram HackCracked AccountsNetflix Cookiewarez hack forum scripts illegal onlyfans +18 porn Hacker Sexataköy kapalı escortdeneme bonusu veren sitelerSbtech altyapılı bahis sitelerikareasbetsiyah bayrak aynaadanaescortbi.siteadana escortadıyaman escortağrı escortaksaray escortamasya escortankara escortantalya escortardahan escortartvin escortaydın escortbalıkesir escortbartın escortbatman escortbayburt escortbilecik escortbingöl escortbitlis escortbolu escortburdur escortbursa escortçanakkale escortçankırı escortçorum escortdenizli escortdiyarbakır escortdüzce escortedirne escortelazığ escorterzincan escorterzurum escorteskisehir escortgaziantep escortgiresun escortgümüşhane escorthakkari escorthatay escortığdır escortisparta escortizmir escortkarabük escortkaraman escortkars escortkastamonu escortkayseri escortkilis escortkırklareli escortkırşehir escortkocaeli escortkonya escortkütahya escortmalatya escortmanisa escortmaras escortmardin escortmersin escortmuğla escortnevşehir escortordu escortosmaniye escortrize escortsakarya escortsamsun escortsiirt escortsinop escortşırnak escortsivas escorttekirdağ escorttokat escorttrabzon escorttunceli escorturfa escortvan escortyalova escortyozgat escortzonguldak escort