“FOCUS, BOY!” - Ода за формата на Маркъс Рашфорд!
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

“FOCUS, BOY!” - Ода за формата на Маркъс Рашфорд!

автор: Стоян Стоянов
за Red Devils Bulgaria

Снощи Маркъс Рашфорд отбеляза своя гол номер 22 във всички турнири. Така той изравни своя най-добър индивидуален голов сезон - 2019/20, с оставащи значителен брой мачове от настоящата кампания. Сравнено с нереално слабия му минал сезон, в който реализира само 5 попадения, англичанинът изживява своя мини-ренесанс. На какво обаче се дължи това?

 

Напускането на Роналдо

 

 

Може ли в статия за Манчестър Юнайтед, да не споменем Роналдо? Няма как. Но напускането на португалеца е изключително важен момент в целия сезон. То дава едновременно мотивация и служи като предупреждение за останалите футболисти. И същевременно носи допълнителна тежест за фронтовата линия на Юнайтед и освобождава място, в което да блестят хора като Рашфорд, Гарначо и Санчо. Именно с напускането на Роналдо, Рашфорд се нагърби с тежестта на голмайсторските обувки. Често заема позиции на върха на атаката и завършва клинично създадените пред него възможности. 

Формата след Световното

 

 

След Световното виждаме един невероятен играч. Абсолютно без паралел като форма в останалите отбори и лиги. Статистиката е красноречива - 14 гола и 5 асистенции в 15 двубоя от подновяването на всички шампионати. Цифри, на които дори играещият в напълно завършен и изграден състав Ерлинг Хааланд би завидял. Всъщност, прекъсването за националните отбори се оказва катализаторът в настоящия сезон за англичанина. 

 

 

Ефектът “Саутгейт” и кошмари от Евро 2020

 

Важно е да се отбележи, че представянето на Рашфорд след Световното е много голям среден пръст, насочен към мениджърските качества на британския селекционер. Особено след формата, която Маркъс демонстрира дори и там. Англия преживяха нова доза кошмари, когато попаднаха на първия си голям съперник - Франция. В този мач Рашфорд игра футбол чутовните 5 минути! И то след като при изиграването на мачовете от груповата фаза бе наравно по попадения с останалите водещи футболисти. Няма как такова игнориране от Саутгейт в решаващ мач да не подейства поне малко мотивиращо на футболиста. Е, единият е във формата на живота си, а другият бе принуден отново да търси небивали извинения след турнира, така че оставям на вас да прецените кой е прав в случая. 

 

Правилния треньор, схема и помощник треньори

 

Всъщност, промяната на Рашфорд започна много преди това. С идването на Ерик Тен Хаг и Бени Макарти. Единият се оказа правилният треньор, играещ със схема, изградена около силните страни на нападатели като Рашфорд, Санчо, Антони и Гарначо. Другият е сивият кардинал в тази история. Име, което не се чува особено много, но всъщност точно Бени Макарти е в основата на добрите завършващи удари на нападателите ни този сезон. В ролята си на треньор на нападението той се справя повече от великолепно. Благодарение на него цял сезон наблюдаваме един по-директен футболист, който играе без страх, освободено и същевременно фокусирано, клиничен е и бележи всичко и отвсякъде, дори и с глава. Най-вече и с глава, всъщност. 

 

FOCUS, BOY!

 

Тъй като на големи форуми за национални отбори съм за Англия, по време на Световното 2018-та година пишех коментари под публикациите на Рашфорд, Шоу, Кейн и дори Лингард с прост текст - "Focus, boy!". Стана нещо като суеверие тогава, заради неочакваното им представяне и го правех постоянно. Това ми донесе значително количество подигравки от познати и приятели и дори и до ден днешен продължава. Дори имам подарък тениска с текст “Focus, boy!”, за да бъде увековечен този момент. 

Близо 5 години по-късно обаче, Рашфорд изглежда като човек, който е прочел всеки такъв коментар и го е взел присърце. Той не само е фокусиран, но е и гладен да се докаже, да навлезе във формата на живота си и да продължи да бележи. Това за мен е отразено и в отпразнуването на неговите попадения. Същото просто съобщение към него, към останалите в отбора и към нас - когато си фокусиран, всичко е възможно.

Формата се обръща, може да се надгражда, отборът расте. Съобщението трябва да бъде същото и за останалите ни играчи и таланти. Този път обаче няма някой да им го напише като коментар в социалните им канали, а по-скоро треньорите и щаба са взели нещата в свои ръце и повтарят...

 

 

FOCUS, BOY!