“Скъпи Челси…”, Антонио Рюдигер
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

“Скъпи Челси…”, Антонио Рюдигер

20 май 2022г.
Оригинална статия: The Players’ Tribune
снимка: Lynne Cameron/The Players' Tribune
Превод: Стойка Белнейска-Досева; Стоян Стоянов


"️️Не обичам сбогуванията. Но ще се опитам това да бъде специално, защото ще бъде от сърце. 

 

Всъщност трябва да ви разкажа една история, преди да ви доразкажа историята. Това е африканската ми страна. Не обичаме да бързаме. 

 

Искам да поговоря за Шампионска Лига, но за да разберете, трябва да ви разкажа за едно от най-добрите момчета във футбола. Естествено говоря за Н'Голо Канте.

 

Преди да дойда в Челси бях чувал много страхотни истории за него. Бяха ми казали, че винаги се усмихва, че кара стар Мини Купър и никога не повишава тон. Но знаете как е във футбола, никой наистина не е такъв. Напрежението е твърде голямо, има твърде много разочарования. Всички сме хора. 

 

“Никой не е толкова готин през цялото време.

Това е невъзможно.Тогава срещнах Н'Голо Канте”

 

 Винаги, когато говорех с него, той просто ме поглеждаше и поклащаше глава, сякаш мисли, че това, което казвам, е много интересно. И правеше нещо, което не мога да обясня на хартия. Трябва да го чуете. Всеки път, в който говоря, той правеше *клик, клик, клик* с устата си. 

 

Хей, НГ, искаш ли да хапнем нещо?

Клик. Клик. 

НГ, когато го пресираш …:

Клик, клик, клик. 

Наистина си мислех, че има нещо сбъркано в него. Един ден накрая го попитах, "НГ, защо говориш така? Какво не е наред, братле?" 

Той каза: "Моля?" 

"Кликането, братле!!! Какво не е наред с теб?" 

Той се усмихна. 

Каза, "Ооо, това е от квартала ми."

 

В предградието, в което е израснал в Париж, всички правят този звук. Това е като жаргон за "да". Не знам как е започнало, но така го правят. Все едно да кажеш "Да, да, добре, яко.". Помислих си, че това е забавно, защото съм от подобно място в Германия, но никога не бях чувал нещо подобно. През цялото време си мислех, че се ебава с мен!!!

 

Всичко в НГ е автентично. Дори Мини Купърът. Хората се смеят, но зад него има истинска история. За НГ е било мечта да играе във Висшата лига, а Мини Купърът е първата кола, която си е купил, когато пристига в Англия. Така че за него това не е просто кола. Има голямо значение. Разбира се, момчетата винаги се шегуват с него за това. Но казвам ви, този човек е толкова учтив, че ще ви каже това, което искате да чуете. 

Някой ще му каже: “НГ, знаеш ли коя кола е наистина страхотна? Мерцедес, брато. Виждам те да караш черен мерцедес.”

А Канте просто ще го погледне искрено и ще каже: “Да, добре. Ще помисля върху това. Благодаря ти, това е добра идея.”

Но той просто си играе с теб. В края на краищата всички знаем, че ще го виждаме с това Мини да паркира на тренировъчното игрище през следващите 10 години.

Постоянно казвам на хората….

Има скромни хора, много скромни и тогава е Н'голо Канте.  

Трофеите, които спечелих тук - хубави са, разбира се. Но това, което направи Челси наистина специално място, бяха приятелствата. Толкова много от тези момчета - НГ, Кова, Зиех, Лукаку - те са като мои братя. Честно казано това се случва много рядко във футбола. 

И ако има един момент, който обобщава всичко, за мен това ще бъде сцената в тоалетните, след като спечелихме Шампионска лига. 

Очевидно това беше луд сезон, мразя да казвам 'луд', но каква друга дума мога да използвам за това, което се случи? Шест месеца преди този финал аз бях на дъното. По това време бях изхвърлен от отбора и дори не знаех защо. Един ден имах среща с мениджър и той ми каза, че имаме много играчи в отбора и предпочита тях пред мен. Бум - това беше обяснението. След това се появиха много слухове. Често бях атакуван в социалните мрежи. Това беше най-трудният период в кариерата ми и мълчах, защото не исках да създавам проблеми на клуба. 

Представете си, ако тогава някой ми беше казал, че ще започна като титуляр във финала в ШЛ срещу Сити?

 снимка: Clive Rose/Getty 

Пфу. Хайде бе. Невъзможно. 

 

Но когато си гладен, няма нищо невъзможно. Най-опасните са тези, които нямат какво да губят. Когато Тухел пое мениджърския пост и ми даде шанс, се почувствах все едно живея нов живот. Мисля, че много мениджъри могат да си вземат поука от това, което той направи веднага след идването си. Не говоря за тактика, няма нищо общо. Той дойде при мен и ми каза: "Тони, разкажи ми за себе си." 

 

Той искаше да знае откъде идват моите глад и агресия. И аз му разказах за това как съм израснал в Берлин - Нойкьолн и как съм играл толкова добре по бетонните терени, че по-големите деца започнаха да ме наричат "Рамбо". 

 

Той искаше да знае какъв съм като човек. Това значеше много. Когато Тухел ми даде шанс, мотивацията ми беше толкова голяма, че никога повече не останах на скамейката. Бях решил, че ще дам 200% за този клуб, за тази емблема, въпреки всичко, което беше казано за мен. След всичко, което изтърпях, за мен, Шампионска лига беше просто ананасът на тортата. 

 

В полуфинала срещу Реал Мадрид всички ни определяха като туристи. Всички казваха, че сме твърде млади, а те бяха Реал Мадрид. Но ние играхме като глутница гладни кучета. Особено в реванша на Стамфорд Бридж. Наистина играхме като семейство. Крайният резултат беше 3-1, но ако питате мен, спокойно можеше да бъде и 5-1. На тази голяма сцена младите момчета играха като мъже, особено Мейсън. Сериозно. Той има манталитет на победител. Понякога ми се налага да се запитам: "Този човек наистина ли е толкова млад?". Начинът, по който се движи, по който се държи, не прилича на 23-годишен. Срещу Мадрид той беше просто феноменален и всички знаем какво се случи...

 

Просто се спогледахме и си казахме:

"Иншалла, утре ще сме шампиони". 

 

Туристите грабнаха короната! 

За мен, да стигна до финал в Шампионска лига след всичко, което преживях в личен план и след като играх толкова дълго без фенове, заради КОВИД... уау... беше нереално. 

Спомням си, вечерта преди финала бяхме в хотела в Порто и аз, НГ, Зума и Зиех отидохме да се молим след вечеря. Обикновено след като приключим с молитвата сядаме да поговорим и да се посмеем. Но тази вечер беше много тихо, защото всички бяхме толкова концентрирани. Спомням си, че бяхме облечени с анцузите си, а на гърдите ни беше избродирана датата - 29 май 2021г. 

Тогава осъзнахме всичко: "Уау. Тук сме."

Просто се спогледахме и си казахме: "Иншалла, утре ще сме шампиони". После си казахме лека нощ и отидохме да спим. 

снимка: Lynne Cameron/The Players' Tribune

Там, откъдето идвам, притеснението няма нищо общо с футбола. Напрежението идва от това да не знаеш какво ще ядеш утре.

Имам предвид ........ Напрежение? Не, не и не. 

Всеки път, когато усетя безпокойство, докато завързвам обувките си преди мач, се сещам за конкретен спомен и всичко отминава веднага.

Първият път след гражданската война, в който се върнахме с родителите ми в Сиера Леоне, пътувахме с такси и попаднахме в задръстване. Стояхме там, а аз гледах през прозореца колко бедни и гладни са хората. Всички тези мъже и жени продаваха плодове, вода и дрехи и други неща край пътя на хората идващи от летището. 

И това е моментът, в който разбрах защо родителите ми никога не биха нарекли нашия квартал в Берлин "гетото". Те винаги казваха, че там е раят на земята. И едва когато отидох в Сиера Леоне, най-накрая разбрах тяхната гледна точка. Защото един човек дойде до колата ни, продавайки хляб и той изглеждаше наистина отчаян. Ние казахме: "Не, не, добре сме." 

Тогава дойде друг човек, който също се опита да ни продаде хляб. Беше по-упорит. Говореше, че е пресен.

"Не, не. Благодаря."

След това трети мъж, който продаваше хляб, се приближи към колата ни. Той обясняваше как това е най-добрият хляб в града и ни умоляваше да купим от него. 

Сещам се за този спомен, когато се чувствам напрегнат заради футбола. Защото истината е, че и тримата продаваха един и същ хляб, от една и съща пекарна, на едни и същи коли. 

Едно от тези семейства щеше да има чиния с храна на масата.

Другите две може би не.

Това е напрежение. Това е истинският живот.

Така че, честно казано, спах като бебе преди финала в Шампионска лига и когато се събудих, се чувствах непобедим. С подкрепата на семейството ми и с това, че имам храна на масата си няма как да загубя.

Така да бъде. 

Самият мач беше красив, защото спечелихме срещу един невероятен отбор на Сити, като се защитавахме отборно и ги удряхме на контра. Борихме се за живота си и в крайна сметка станахме шампиони. След последния съдийски сигнал аз тичах наоколо като луд, когато видях Тухел и го прегърнах силно. Това беше един специален за мен момент и винаги ще съм му благодарен, защото той ми даде шанс, когато бях оставен да гния на скамейката.

James Williamson AMA/Getty

Когато се прибрахме в съблекалнята, момчетата празнуваха с шампанско и тези от нас, които са практикуващи мюсюлмани, отидохме в тоалетните за спокойствие. Аз, НГ, Зийеш и Зума се заключихме в тоалетните и гледахме медалите си, после се спогледахме, клатехме глави. И никога няма да забравя това… 

 

НГ се беше ухилил до уши. 

 

“Уау”, каза той, “наистина го направихме!” 

 

И започна да се смее, както само той го може.

 

Когато НГ се смее, не можеш да не изпиташ чиста радост. Всички започнахме да се смеем като деца. Този момент в тоалетните ще остане с мен завинаги. 

 

Минал съм през всичко в този живот - бедност, дискриминация, оскърбления, хората са се съмнявали в мен, обвинявали са ме. От това да не съм дори в състава стигнах до спечелване на Шампионска лига само в рамките на няколко месеца. Дори не мога да си измисля подобна история! С моята житейска история това просто значи още повече за мен. Но като се огледам в съблекалнята, много от момчетата имат сходна съдба. Много от нас помнят какво е да заспиш гладен. И все пак, всички станахме Сини. Всички станахме шампиони. 

 

Да, чух обидите. Но също и усетих любовта! 

 

 

Усещам тежест в сърцето, че напускам този клуб. Той означаваше всичко за мен. Дори и този сезон, с всички усложнения, беше задоволителен. Футболът е футбол. Благословени сме да играем игра, която ще играем така или иначе и да ни плащат за това. Всъщност, когато се спомена за рестрикции, всички се смеехме, че ще трябва да ходим с бус или малък самолет на мачовете. Имам предви, малък самолет?! 

Ооо, не, какво ще правя?!

Хайде по-сериозно. Знаете ли откъде съм? Малък самолет е привилегия. Честно, автобус до Манчестър звучи готино. С момчетата щяхме да се забавляваме, със сигурност!

За съжаление, преговорите около моя договор започнаха да стават все по-трудни от миналата есен. Бизнесът си е бизнес, но когато не чуеш никакви новини от клуба от август до януари, става сложно. След първата оферта имаше много дълга пауза. Ние не сме роботи, разбирате ли. Не може да чакате толкова месеци, без да имате никаква сигурност за бъдещето си. Да, никой не е очаквал санкциите, но в крайна сметка дойдоха други големи клубове и проявиха интерес. Аз трябваше да взема решение. Ще оставя нещата така, защото ако оставим бизнеса настрана, не мога да кажа нищо лошо за този клуб.

Челси винаги ще бъде в сърцето ми и Лондон винаги ще бъде мой дом. Дойдох тук сам, а сега имам съпруга и две прекрасни деца. Освен това имам нов брат, който се казва Кова. Имам медали от ФА Къп, Лига Европа и Шампионската лига. И, разбира се, стотици спомени, които винаги ще са с мен.

 

Manu Fernandez/Getty

 

Но всъщност искам да се разделим с един спомен, който ме оставя със смесени чувства. Понякога нещата, които имат най-голямо влияние върху нас, не са изцяло добри или изцяло лоши. За мен този спомен е просто Челси. 

Случи се през 2019, след като Сити ни прегазиха с 6-0 на Етихад. Ако трябва да бъда честен, те ни убиха. Беше срамно. След последния съдийски сигнал отидох до гостуващия сектор с нашите фенове, за да се извиня. Очаквах да ме освиркат. Но всички те станаха на крака и пляскаха. Дори в този лош момент, те бяха зад нас. 

Бях в шок. Вдигнах ръце все едно казвам извинявайте, извинявайте!

 

Докато се доближавах, един човек от публиката започна да ме обижда. Беше на може би пет метра, гледаше ме право в очите. Цял живот съм слушал обиди, но това беше различно. Беше наистина лично. Изкрещях му “Хей, ако искаш да говорим, слез долу и ще си поговорим!”

 

Разбира се, че не направи и крачка напред. Веднага спря да крещи. И още по-впечатляващо беше, че всички фенове около човека се обърнаха към него и казаха “Какво правиш? Идва да ни се извини. Какво ти става?”

 

Феновете, истинските фенове, започнаха да скандират още по-силно.

“Руди! Руди! Руди!”

 

Това беше наистина силен момент. Бяхме загубили 6-0, но всички тези хора се изправиха срещу омразата на един идиот. 

 

“Давай, Руди! Давай, приятел!!!” 

 

Толкова беше завладяващо, че и идиотът започна да пляска. Буквално го накараха да започне да пляска и да ми се извини. Няма да забравя това. Никога. Има омраза във футболния свят, със сигурност. Това е факт. Изпитал съм най-лошото от тази омраза. Но има и много щастие. В Челси съм изпитвал и двете крайности.

 

Да, чух обидите. Но също и усетих любовта! 

И в края на деня, светлината беше по-силна от тъмнината. 

Затова винаги ще бъда Челси.

Благодаря ви,
Руди!"

ataköy kapalı escortdeneme bonusu veren sitelerSbtech altyapılı bahis sitelerikareasbetsiyah bayrak aynakareasbet bahis sitesiBetingoYabancı dizi izleFTN Bahis Sitelericasino sitelerigobahis girişasper casino girişgüvenilir poker siteleri 2024forumbahisesenyurt escortbeylikdüzü escortbeylikduzu escortbeylikduzu escort30 TL Bonus Veren Bahis Siteleri betmatikmariobetonwinbetistsüpertotobetgrandpashabet telegramBetist Girişdiziworld.proslot sitesi xslotBinance Kayıt Olmadeneme bonusu veren sitelerdeneme bonusu veren sitelerEntrümpelung firmaYouwin girişHack forumbetcuptipobetcasibomdeneme bonusu veren sitelerbetturkeyonwincasibommatadorbetbetmatikholiganbetmariobetvdcasinomariobetcasibomtarafbetsahabetbetistmariobetbetmatikmatadorbetsekabetmatadorbetsahabetcasibomonwinmariobettarafbet girişbetturkey twitterjojobetCasibomstarzbet girişstarzbet twitterholiganbetxslot girişmatadorbetcasibomjojobetbahsegelaviator oynacasibomtarafbetbetturkeybetturkey girişbetturkeyxslotbycasinobetkom güncel girişimajbetmatadorbetbahiscomgates of olympus demo oynadeneme bonusu veren sitelerbetistsekabetimajbetimajbetdeneme bonusu veren sitelerbetkombetkombahiscomtarafbetbetkombets10deneme bonusubetturkeytarafbetcasibomxslotcasibomcasibomjojobetbetkom